perjantai 30. toukokuuta 2014

Leiripäiväkirja



Vanhoja tavaroita penkoessa löytyy aina jotain hauskaa tai muuten muistoja tuovaa. Selailin vanhoja papereita ja käteeni osui kirjanen. Sen ensimmäisellä sivulla luki:

Suomen Nyrkkeilyliiton MM-93 projektiryhmien leiri 9-15.8.91
Leiripäiväkirja
.

En enää muistanut niitä tapahtumia muuta kuin pätkittäin, mutta lukiessani tuota kirjaa monet tapahtumat palautuivat mieleen. Toiset hauskoina, toiset vähemmän hauskoina. Ne olivat osa elämää, ja muistuttivat minulle itselleni siitä, että monessa olen ollut mukana. Elettiin Neuvostoliiton aikaa, ja minulla oli pieni työprojekti Narva-Joensuussa Neuvosto-Eeestissä. Samaan aikaa olin myös Suomen Nyrkkeilyliiton liittohallituksessa, joten päätin auttaa liitoa omalta osaltani liiton pienten rahojen säästämisessä järjestämällä MM-projektiryhmän ensimmäisen leirityksen. Suomi oli saanut tehtäväkseen järjestää nyrkkeilyn maailmanmestaruuskilpailut vuonna 1993, ja haluttiin olla itsekin tosi iskukykyisiä silloin.

Tässä nyt päiväkirjan lyhennetty versio suuremmankin yleisön käyttöön.

 Narva-Joensuu

……………………………………………………………………………..

Torstai 08.08.91

Juri Kudrjasov, Viktor Radionov, Tomas Putsep, Ari Keronen ja hotellin johtaja Viktor Rustalov pitivät alkukokouksen, jossa sovittiin leirin ohjelmasta, kuten esim. ruokailuajoista. Leirille sparraajiksi hankituista neuvostoliittolaisnyrkkeilijöistä muutama saapui samana iltana Narva-Joensuuhun.

Perjantai 09.08.91

Satoi vettä ja ulkolämpötila oli vain +15 ja merivesi 22. Parempaakin oli koettu. Suomalaiset saapuivat LUIK-kantosiipialuksella Tallinnaan klo 17.15 suunnilleen 45 minuuttia aikataulusta myöhässä. Porukka oli kovasti merisairasta, mikä ei ollut ihme, sillä eestiläinen säätiedoitus oli ilmoittanut tuulen nopeudeksi 25m/s. Melkoinen puhuri siis. Oltiin Narva-kolhoosin bussilla vastassa poikia satamassa, josta huoltoryhmän lisäksi poimittiin seuraavat nyrkkeilijät: Jukka Heikkinen, Harri Hosio, Jyri Kjäll, Kai Kauramäki, Tommi Kärkkäinen, Janne Leino, Marko Nieminen, Juha Temonen, Juha Turkka, Mika Tossavainen, Reijo Vuorinen, Sami Elovaara, Henry Heiskanen, Jari Johansson, Jarmo Malinen, Jani Nousiainen, Anssi Peräjoki, Juha Sauramo, Ville Teriö, Pekka Toikka ja Tommi Tapio. Hotelli Mererannassa oltiin illallla klo 21.00. Ei huvittanut poikia huvitella, vaan jokaisella tuntui olevan kiire nukkumaan.


Lauantai 10.08.91

Pääosin porukka oli jo toipunut edellisen päivän rasituksista, tosin Vuorisen Reijo ja Leinosen Janne olivat lievästi sairaita. Aamulenkille lähdettiin kuitenkin päävalmentajan valvonnassa klo 8.00. Toipilaat eivät olleet mukana. Päivän paritekniikkatreeneihin kuitenkin klo 12.00 osallistuivat jo kaikki. Iltapäivä ja ilta vietettiin hotellin tanssisalissa, jonne huhu suomalaisnyrkkeilijöistä oli tuonut Virolaisneitosia aina Narvasta asti.

Sunnuntai 11.08.91

Sunnuntaista huolimatta herätys normaaliin tapaan klo 7.00 ja aamulenkki. Huoltoryhmästä ainoastaan Pave Martensson oli niin ”kova naama” että kävi meressä uimassa. Meriveden lämpötila oli 20. Päävalmentaja Risto Meronen veti päivän treenit nyt rannalla, kun vesisade oli hellittänyt. Hotellin suuressa salissa pidettiin tekniikkaharjoitukset klo 17.00.

Maanantai 12.08.91

Aamu aloitettiin tavan mukaan aamulenkillän ja sen jälkeen koko porukka kävi uimassa. Minäkin. Iltapäivällä käytiin Narvassa sparraustreeneissä, jolloin otettiin hieman mittaa neuvostoliittolaisista kavereista. Kovia kavereita, mutta esimerkiksi Jyri Kjäll oli kyllä selvästi koko porukan paras. Tukiryhmän saunailta klo 19.00.

Tiistai 13.08.91

Heti aamusta saatiin vesisadetta ja havaittiin, että Kärkkäisen Tommi oli kateissa. Minulla oli lievää kuumetta, jota oli jonkin verran ollut liikkeellä porukan keskuudessa. Sparrauspäivä venäläisten kanssa. Tommikin löytyi päivän mittaan ja päävalmentajan nuhtelun jälkeen sai palata muonavahvuuteen.

Keskiviikko 14.08.91

Viimeistä edellinen leiripäivä. Aamupalan jälkeen käytiin porukalla ostoksilla Narvassa ja Sillamäellä. Kolhoosin autot olivat jälleen käytössämme. Ostosmatkojen jälkeen taas yhteistreenit venäläisten kanssa.

Torstai 15.08.91

Viimeinen leiripäivä ei suinkaan kulunut laiskotellessa, vaan jos mahdollista tästä tehtiin leirin kovin päivä, mikäli on uskominen päävalmentaja Risto Meroseen. Itse hoitelin välillä työasioita Sillamäellä, joten en ollut henkilökohtaisesti paikalla. Illallla sitten vietettiin ” viimeistä iltaa” naapurihotellin Ankkuri baarissa. Alkoholin käyttö oli silloinkin kielletty. Näin oli koko leirin ajan luonnollisesti.

Perjantai 16.08.91

Klo 6.30 suomalaiset lähtivät Tallinaan. Minä, Toomas ja Viktori lähdimme kolhoosin minibussilla perään klo 8.00. Satamassa sitten tavattiin ja Viktori tarjosi vielä kahvit koko porukalle. Leiri oli ohi, ja kantosiipialus vei suomalaisnyrkkeilijät jälleen Helsinkiiin.

……………………………………………………………….


Tämä päiväkirja on siis lähes sanatarkka kopio alkuperäisestä, ja samalla se on muistutus minulle, että jotain olen tehnyt suomalaisen urheilun eteen, sillä kustansin koko leirin. Tämän voisi siirtää tämmöisenä myös Nyrkkeilyliiton arkistoihin, sillä olihan tuo Narva-Joensuun leiri lähtölaukaus maailmanmestaruuskilpailuille, joita ei Suomessa kovin tiheästi järjestetä. Monet nimeltä mainitut nyrkkeilijät ovat myöhemmin esiintyneet kovissa kansainvälisissä turnauksissa ja ammattilaiskehissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti