perjantai 27. toukokuuta 2016

Isoisän olkihattu

Kyllä tuolta ullakon kätköistä löytää paljon muutakin kuin vain isoisän olkihatun, jollaista en koskaan muista nähneeni isoisällä. En oikeasti tainnut nähdä koko isoisää, ja oma isänikin kuoli kun olin alle 10 vuoden ikäinen. Sota tappoi ihmisiä vielä paljon sodan jälkeenkin, sillä ei ennättänyt minunkaan isäni nähdä rauhan ajan rakennustyötä, sillä kaksinkertainen haavoittuminen ei mennyt jälkiä jättämättä.


Siihen aikaan en politiikasta paljonkaan ymmärtänyt, mutta epäilen, että isäni oli silloisen oikeiston oikealta laidalta laitimmainen mies, mutta ei varmankaan Hitlerin ystävä. Täytyy pikimmiten käydä Seppälänkankaan hautausmaalla katsomassa, onko mullat paikoillaan, vai onko ne lennelleet pois, kun on joutunut jatkuvasti pyörimään kokoomuksen ja muun äärioikeiston touhuja katsellessa.

En minä aivan ullakoita vielä kolunnut, mutta yläkerrassa kuitenkin. Enkä siis löytänyt vanhaa olkihattua niin kuin Rautavaaran laulussa sanotaan. Pölyn alta kaivoin kuitenkin vanhan muistivihkoni, josta ammensin kaikenkarvaisia tietoja ja viisaita lauseita.

Erityisen puhutteleva oli pätkä, joka lienee kirjoitettu joskus Juha Sipilän hallituskauden alkuaikoina. Ei siis kovin kauan sitten.

Näin se meni:

"Minkäs sille tekee, että Suomi on viimeisen 15 vuoden aikana ihan itse muninut omat asiansa, ja nyt sitten kaikkien munausten korjaaminen jätetään Sipilän ja uuden hallituksen tehtäväksi. Sekä työmarkkinajärjestöt että poliittiset päättäjät ovat syöneet kuormasta, ja nyt kun sitten olisi se maksun aika, ei maksumiehiä näy missään.

Kaikki syyttelevät toisiaan ja ovat aivan oikeassa. Kaikkien vikahan se onkin."

Näin jälkeenpäinkin nuo lauseet tuntuvat kovin viisailta, ja aloin jo epäillä, että en vain olisi kopioinut niitä mistään. Luultavaa kuitenkin on, että ne ovat ihan minun omaa tekstiäni, sillä erityisen tarkka olen ollut kahdesta asiasta. Toinen on se. että totuutena esittämäni asian on todellakin totuus ja toinen tietysti se, että lainauksissa ilmenee myös kirjoituksen alkuperäinen lähde. Kyllä minä saatan sumeilematta lainata, mutta en yleensä esitä niitä tekstejä ominani.

Todennäköisesti tuossa edellä oli joku toteamus Sipilän hallituksen alkuajoilta, ja kun nyt se on tullut toteen näytetyksi, tuntuu tuo silloinen visio kovin viisaalta.

Hallitustaival on todella ollut tuskainen, ja joskus vaikuttaa siltä, että Juha Sipilä on ainut, joka jotenkin tajuaa tilanteen vakavuuden, mutta päinvastoin kun aluksi luulin, on hänkin aivan liina pehmoinen mies tässä tilanteessa. Kokoomus ajaa sumeilematta omien kannattajiensa etua ja "persuja" näyttää kiinnostavan vain hallituksessa olo. On siinä Juhalla kakkarassa pyörittämistä.

Minulta on kysytty, miksi hallituspuolueista vain perussuomalaisten kannatus on ratkaisevasti pudonnut. Eihän siihen kaikki poliitikotkaan ole oikein viisaasti osanneet vastata, joten mitenkäs nyt sitten minä. Oma näkemykseni minulla kyllä on, ja tulkoon se nyt sitten sanottua.

Juha Sipilä on tehnyt, mitä tehtävissä on tuossa ahtaassa raossa, ja perinteiset puolueen kannattajat ovat sen nähneet. Kokoomus on taas onnistunut saamaan tavoitteitaan jopa odotettuakin paremmin hallitusohjelmaan, ja jos Stub ei ole sortunut valehteluun ja ylimielisyyteen, ei hänen paikkansa oli lainkaan uhattu.

Perussuomalaisten virhearvio on se, että he koettavat hehkuttaa hallitusvastuun syövän kannatusta, mutta kyllä minun veikkaukseni on se, että suurimmaksi osaksi romahduksen takana on rasistien hyysääminen puolueen kainalossa. Meitä Karjalan pakolaisia ja meidän jälkeläisiä on tässä maassa lähes 10% asukkaista. Monet meistä osaavat samaistua nykyisiin pakolaisiin, ja kyllä monet myös kääntävät selkänsä tuollaiselle kaksinaamaiselle puolueelle.

Rasismi on "persujen" romahduksen syy. Eikä tilannetta varmankaan parantanut Soinin "hihojen poltto", kun Rinne kehtasi muistuttaa tästä tosiasiasta. Varmasti kaikki tajusivat, että "se koira älähtää johon kalikka kalahtaa." Eivät perussuomalaiset muita huonommin ole hallituksessa menestyneet. Ei siellä oikein kukaan ole helpolla päässyt.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti